Utrecht,
19
augustus
2011
|
00:00
Europe/Amsterdam

Meyer en Van Schooten Architecten ontwerpt ASR-kantoor van de toekomst

Samenvatting

Meyer en Van Schooten Architecten uit Amsterdam gaat het ontwerp maken voor de renovatie van het ASR-kantoor aan de Archimedeslaan in Utrecht. Het ASR-gebouw, dat dateert uit 1974, zal volledig worden aangepast aan de moderne maatstaven voor duurzaamheid en arbeidsomstandigheden. De renovatie past in de strategie van ASR om het aantal kantoorlocaties terug te brengen naar drie, met Utrecht als hoofdkantoor.

​Vier architectenbureaus deden mee aan de ontwerpwedstrijd om de opdracht voor de renovatie in de wacht te slepen. De Raad van Bestuur van ASR koos unaniem voor het ontwerp van Meyer en Van Schooten Architecten (MVSA), omdat dat het beste aansluit bij de wensen van ASR.

In het ontwerp van MVSA blijft een aantal karakteristieke kenmerken van het ASR-pand behouden, maar er zal ook veel veranderen. Zo zal de betonnen gevel plaatsmaken voor glazen buitenwanden, waardoor er veel meer daglicht het gebouw binnenkomt. Om aan de lange termijn doelstelling te voldoen om het energieverbruik met 30 procent terug te brengen in 2020, worden technische installaties zoals klimaatbeheersing vervangen door moderne, energiezuinige apparatuur. Het ASR-gebouw wordt ook volledig ingericht op de Nieuwe Generatie Werken, met 2800 flexibele werkplekken voor 4000 fte.

Jos Baeten, bestuursvoorzitter van ASR: "In onze strategie maken we heel duidelijk de keuze die andere verzekeraar te zijn. Transparant en klantbelang voorop. Na de renovatie zie je dat ook terug in het pand aan de Archimedeslaan. Een modern gebouw, met grote lichte ruimtes en helemaal ingericht op de Nieuwe Generatie Werken. Ik werd enthousiast van de eerste schetsen en verheug me nu al om te mogen werken in dit duurzame pand. Je ziet duidelijk dat ook na de renovatie de typische vorm en lijn van ons gebouw mooi in stand blijft terwijl tegelijkertijd een pand ontstaat met belangrijk lagere huisvestingskosten. En ook dat draagt bij aan het realiseren van onze ambitie om duurzaam tegen lagere kosten te werken. Als belegger mogen we trots zijn dit pand in onze portefeuille te hebben." 

Het ASR-gebouw is met een totale oppervlakte van 84.000 vierkante meter (63.000 m2 VVO) een van de grootste kantoorgebouwen van Nederland. Het gebouw werd in 1974 in gebruik genomen door het toenmalige AMEV, een van de rechtsvoorgangers van ASR. In 2010 besloot ASR  om het pand aan de Archimedeslaan te renoveren in plaats van een nieuw kantoor te bouwen. De locatie, kostenbesparingen en de goede aansluiting op de duurzaamheidambities van ASR gaven de doorslag voor deze keuze voor renovatie.

Eind 2015 moet het nieuwe ASR-kantoor klaar zijn.