Utrecht,
19
August
2011
|
00:00
Europe/Amsterdam

Meyer & Van Schooten Architects design ASR-office of the future

Summary

Meyer & Van Schooten Architects from Amsterdam will design the renovated ASR-office on the Archimedeslaan in Utrecht. The ASR-building, dating from 1974, will be fully updated to contemporary standards for sustainability and working conditions. The renovation fits ASR's strategy to downsize the number of office buildings to three, with Utrecht as the headquarters.

​Four architectural agencies competed in the design contest to win the renovation assignment. The ASR Executive Board unanimously chose the design of Van Meyer & Van Schooten Architects (MVSA) because it best fitted ASR's wishes.

In the MVSA design several distinctive features of the ASR-building are preserved, but much will change. The concrete façade will make room for glass walls, which allows more daylight into the building. To meet the long term goal to cut energy consumption with 30% in 2020, machinery for climate control will be replaced by modern, energy efficient equipment. The ASR-building will also be fully furnished for Next Generation Working, with 2800 flexible work stations for 4000 FTE.

Jos Baeten, CEO: 'In our strategy we clearly choose to be that different insurer. Transparency and customer interests come first. After the renovation this will be reflected in our building on the Archimedeslaan. A modern building, with large bright spaces and fully furnished for Next Generation Working. I became enthusiastic after the first sketches and already look forward to working in such a green building. Even after renovation the typical shape and line of the building will be preserved, while a building with lower housing costs is created. This also contributes to our ambition to work cost efficiently and sustainable. As an investor, we can be proud to have such a building in our portfolio.'

With a gross floor area of 84,000 m2 (63,000 m2 net leasable area), the ASR-building is one of the largest offices in the Netherlands. The building was put into use in 1974 by AMEV, one of ASR's predecessors. In 2010 ASR decided to renovate the building on the Archimedeslaan instead of building a new office. The location, cost savings and alignment with ASR's sustainability ambitions were leading when we made the decision to renovate.

Late 2015 the new ASR-office should be ready.